Buhar Akümülatörü
Endüstriyel Kazanlar
TSB ENERGY, müşteri gereksinimlerine uygun, özelleştirilmiş CE işaretli ATEX Bölge-1 sertifikalı Buhar Akümülatörü imalatı yapmaktadır. Tüm bileşenlerimiz CE sertifikalıdır ve en yüksek kalitede üretilmiştir.
2014/68/UE Direktifine uygun olup, aleve maruz kalmayan basınçlı kap standardı EN 13445'e göre tasarlanmıştır.
Buhar Akümülaörü Avantajları;
- Ani buhar çekimlerine cevap verir, su sürüklenmesi oluşmaz.
- Enerji talebini dengeleyerek, sistemin yoğun ve yoğun olmayan anlarda, basınçta dalgalanma yapmadan, daha hassas çalışmasını sağlar.
- Buhar kazanı üzerindeki pik yükü düzenler ve enerji verimliliğini artırır.
- Buhar akümülatörünün müdahale kapaklarından su tarafına müdahale edilebilir.
- İsteğe bağlı Ex ekipman tasarımı ve imalatı
- Müşteri ihtiyaçlarına göre özel tasarım.
- Endüstriyel/ticari kazan teknolojisinde uzun yıllara dayanan deneyim
- Hassas buhar basınç kontrolü
- Düşük bakım ve servis maliyetleri
- Tsb Energy kontrol sistemiyle kolay kullanıcı ara yüzü.
- Yüksek proses güvenilirliği, uzaktan kontrol bulunmaktadır.
- Üretim sürecinin tamamında en sıkı kalite kontroller.
- Verimli elektrik motorlarının kullanımı ile düşük elektrik tüketimi.
- Uzman kadromuz ile firmanıza özgü müşteriye özel yazılım revizyonu.
- Kazan, opsiyonel olarak Modbus, Profibus gibi farklı haberleşme protokollerini içeren PLC ile donatılabilir ve böylece her türlü endüstriyel prosese kazan entegrasyonu sağlanabilir.
Buhar Akümülatörü Çalışma Prensibi;
Tank yaklaşık olarak yarıya kadar soğuk suyla doludur ve buhar, akümülatörün tabanına yakın delikli bir boru aracılığıyla bir kazandan içeri üflenir. Buharın bir kısmı yoğunlaşır ve suyu ısıtır. Geri kalanı su seviyesinin üstündeki boşluğu doldurur. Akümülatör tamamen şarj olduğunda yoğunlaşan buhar tamburdaki su seviyesini yaklaşık dörtte üç oranında doldurmuş olacak ve sıcaklık ve basınç da yükselmiş olacaktır.
Buhar talebi kazan kapasitesini aştığında buhar akümülatörü buhar vermeye başlar. Akümülatör tankındaki buhar ve su ek enerji üretmek için serbest bırakılır. Buhar çekildikçe, akümülatör içindeki basınç hafifçe düşer. Basınçtaki bu azalma, serbest bırakılan yüksek basınçlı suyun bir kısmının buhara "flaşlamasına" neden olur.
Asıl ana buhar enerjisi, yüksek basınçlı, yüksek sıcaklıktaki kızgın su formunda akümülatörde depolanır. Depolanan enerji, doyma sıcaklığında tutulan kızgın sıcak suda bulunur. Akümülatör içindeki su miktarı ne kadar fazlaysa, yükteki değişikliklere müdahale o kadar başarılı olur.
Dizayn: Tüm kazanlar TS EN 13445, Loyd kuralları, TRD, DIN, EN, PED 2014/68/EC ve ASME Section VIII Div 1’e göre tasarım ve üretim yapılmakta ve tüm elektrikli bileşenler UL etiketli olup geçerli Ulusal Elektrik Kodu gerekliliklerine uygun şekilde kablolanmıştır.
Demister: Buhar akümülatöründen çıkan buharın geçtiği, buğu gidereci ünitedir. Yüksek derecede kuru buhar almak için kullanılır.
Vakum kesici: Buhar akümülatörü çalışmayı bıraktığında, ortama ısı salınması nedeniyle içindeki sıcaklık kademeli olarak azalacaktır. Bu nedenle, tankın içinde negatif basınç oluşacaktır. Güvenlik amaçlı kullanılır.
Buhar Akümülatörü çalışmaya hazır olarak tek bir şase üstünde kompakt olarak teslim edilir. Tek gereken onu elektriğe, besleme suyuna ve buhar kullanıcılarına bağlamaktır.
Kullanım ve Bakım Kolaylığı: Kullanıcı dostu kontroller ve bileşenlere kolay erişim, işletim ve bakımı basitleştirerek, duruş süresini ve işletme maliyetlerini en aza indirir. Bir düğme ile başlatma, cihazın kendi kendini kontrol ederek olası hatalara karşı sistemi durdurması, kullanım süresine göre uyarılı özet bakım talimatlarının bulunduğu bir kontrol paneli sayesinde kazan operatörü için kazan kullanımı oldukça güvenilir ve anlaşılır hale gelmiştir.
Tüm güvenlik cihazları, PLC tarafından izlenmektedir. Alarm durumunda gerekli emniyetler alınmaktadır. Kazan kontrolü, kazan operatörü tarafından HMI üzerinden gerçekleştirilir. Aynı HMI üzerinden aktif alarmlar ve geçmiş alarmlar takip edilir. Alarm ve çalışıyor bilgileri diğer sistemlere dijital kontaklar (kuru kontak) üzerinden iletilir. Uzaktan veri toplama ve kazan durum bilgileri, ModBus, Modbus TCP/IP ve Profinet protokolleri aracılığıyla kullanılabilir.
Emniyet: Güvenlik ve standartlar bizim birinci önceliğimizdir. Buhar Akümülatörlerimiz, aşırı basınç koruması, sıralı su seviye korumaları ve buhar sıcaklığı izleme ve acil buhar akümülatörlerini kapatma mekanizmaları gibi gelişmiş güvenlik özellikleriyle donatılmıştır.
Malzeme: Buhar Akümülatörlerimizin zarf ve aynaları EN 10028-2 ’e uygun P355GH kazan sacından, nozul boruları EN 10216-2 ye uygun P235GH veya P265GH çelik çekme kazan borularından imal edilmektedir.
Verim: 100mm kalınlıkta yüksek yoğunluklu izolasyonu sayesinde Buhar Akümülatöründe radyasyondan düşük ısı kaybı sağlanır. Isı yalıtımı, düşük lambda değerli galvaniz kaplı ve boyalı DKP sac ile kaplanmıştır. Tüm izolasyon düşük iletkenliğe ve yüksek yoğunluklu malzemelere sahiptir.
Özelleştirme: Her imalatın ve prosesin işletmelere özgü birbirinden farkları olduğunu biliyoruz, Yüzlerce örneği ile kendini kanıtlamış cihazlarımızı, prosesinizin analizine dayanarak sizler için en uygun ve en ideal hale getiriyoruz. Buhar Akümülatörlerini tasarlamak ve üretmek ve daha da önemlisi başarılı bir kurulum için gerekli mühendislik desteğini ve personeli sağlamak olağanüstü bir uzmanlık gerektirir. Bizlerden sadece bir buhar akümülatörü değil, yılların birikimini ve tecrübesini de satın alacaksınız. Başka sorularınız varsa, lütfen bireysel bir uzman danışmanlığı talep etmekten çekinmeyin.
Buhar Akümülatörü Nedir?
Buhar talebindeki zirveleri ve pik çekişleri düzeltmek için kullanılan, basınç altında kızgın sıcak su ve buhar içeren yalıtımlı, silindirik bir basınç tankıdır. Buhar akümülatörleri, toplu prosesleri içeren, kısa süreli, yüksek akış oranlı buharın gerektiği, kazanın maksimum çıkışından çok daha yüksek bir oranda buhar çıkışı sağlayan %75 ‘i kızgın su dolu bir depolama ünitesidir.
Buhar Akümülatörü Ne Zaman Kullanılır?
Buhar Kazanındaki basınç aniden düşüğünde, kazan içerisinde fokurdamalar olur ve buharla birlikte su ve katışkılar da taşınır. Bu katışkılar tesisata ve buhar kullan tüm ekipmanlara ciddi zarar verir.
Buhar akümülatörünün amacı, talebin kazanın o anki tedarik kapasitesinden fazla olduğu durumlarda buharı serbest bırakmak, talebin düşük olduğu durumlarda ise buharı depolamaktır. Bu sebeple; dalgalı buhar ihtiyacı olan tüm tesislerde Buhar Akümülatörü kullanılır.
İdeal Buhar Akümülatörü Seçimi için Ana Kriterler;
- Pik yüklerde, en yüksek buhar talebini belirleyin.
- Standart kullanımda, ortalama buhar talebini hesaplayın.
- Pik buhar talebinin olduğu süreyi belirleyin.
- Mevcut kazanın buhar üretim kapasitesini belirleyin.
- Düşük talep zamanlarında mevcut fazla buharı hesaplayın.
- Pik dönemlerdeki buhar açığını, pik talep ile kazan kapasitesi arasındaki fark (Qpeak – Qboiler) olarak hesaplayın.
- Toplam buhar ihtiyacını elde etmek için buhar açığını en yüksek talep süresiyle çarpın (Qpag* tpeak).
- Isı kayıplarını ve diğer verimsizlikleri hesaba katmak için verimlilik faktörü %90 alınır.
Akü Kapasitesini Belirleyim, Hacim Hesaplaması :
- Basınç ve Sıcaklık: Buhar akümülatörünün çalışma basıncını ve sıcaklığını belirleyin. Bu parametreler kritik öneme sahiptir çünkü su ve buhar hacmi basınç ve sıcaklıkla değişir.
- Su ve Buhar Hacmi: Verilen basınç ve sıcaklıktaki su ve buharın özgül hacmini belirlemek için buhar tablolarını veya termodinamik yazılımlarını kullanın.
- Toplam Hacim: Akümülatör tankının toplam hacmi, su ve buharı depolamak için gereken hacmin toplamıdır. Tipik olarak, akümülatörün bir kısmı suyla (genellikle yaklaşık %50-75) ve geri kalanı buharla doldurulur.
- Güvenlik Marjı: Emniyetli bir proses yönetmek için, hesaplanan hacme %20 ek marj eklenmelidir.
- Pik Çekiş Kapasitesi: Buhar Akümülatörü kısa süredeki pik buhar değişimlerini karşılayacak veya aşırı yüklenmeyi süspanse edecek kapasitede olmalıdır.
Örnek Akümülatör Hesabı:
- Pik Buhar Talebi (Qpeak) : 200kg/dk
- Ortalama Buhar Talebi (Qavg) : 6.000 kg/h – 100kg/dk
- Pik Buhar Talebinin Süresi (tpeak) : 5dk
- Min Çalışma Basıncı : 8Bar
- Buhar Kazanı Kapasitesi (Qboiler) : 6.000 kg/h – 10Bar - 100kg/dk
- Buhar Açığı (Qgap) : 200kg/dk – 100kg/dk = 100kg/dk
- Toplam Buhar Açığı : 100kg/dk * 5dk = 500 kg
Buhar Akümülatörü 10Bar buharı depolamakta ve pik çekişte işletmenin izin verdiği 8Bar’a kadar düşebilmektedir.
Buhar akümülatörlerinin, buhar hacminde depoladığı buhar çok azdır. Asıl enerji, kızgın suyun basınç azalması ile buhara dönerek işletmenin ihtiyacını sağlamasıdır.
Buhar tablosundan; 10Bar ve 8Bar buharın sıcaklık bilgileri, ayrıca 8Bar buhar için gerekli gizli ısı bilgileri alınır;
10Bar Buhar; 184C, 8Bar Buhar; 174C, 8Bar Buhar Gizli Isısı;485kcal/kg
En az 8Bar da kızgın suyun her bir kg sini buhara geçirmek için 485kcal ısı enerjisi gereklidir. Bu enerji 10Bar dan 8Bar a düşen kızgın suyun iç enerjisi ile sağlanmaktadır.
5 dakika süren 200kg lik pik çekişi karşılamak için 500kg ek buhara ihtiyacımız vardır;
500kg X 485kcal/kg = 242.500kcal ısı gerekmektedir.
1kg kızgın su 10Bar dan 8Bar a düştüğünde;
184-174=10C; Q=m x c x DeltaT; 1kg x 1kcal/kgC x 10C = 10kcal ısı açığa çıkar
242.500kcal / 10kcal = 24250kg su hacimli bir buhar akümülatörü gerekmektedir.
Kullanım Alanları;
- Elektrik Üretim Tesisleri
- Tekstil için boyama, ağartma ve kumaş terbiyesi, Kuru temizleme.
- Konserveleme.
- Hafif beton blok üretiminde
- Çelik üretim sektörünün uzmanlaşmış alanları.
- Büyük otoklavlara sahip kauçuk endüstrileri, lastik ve kauçuk ürünlerinin imalatında
- Plastik ve polistiren kalıplama.
- Buharlı peeling.
- Hastane ve endüstriyel sterilizasyon.
- Gaz Beton Tesislerindeki Atık Buhar Depolamasında
- Eps (Srafor) Üretiminde
- Hammadde Kurutma
- Güneş Sistemlerinde Enerji Depolanmasında
- Sterilizasyon amacı ile ilaç endüstrisinde
- Kâğıt endüstrisi
