Sıcak Hava ile Verimli Yanma

Reküperatör

Atık Isı Kazanları
⁠Endüstriyel Kazanlar

Reküperatörler; Buhar Kazanı, Kızgın Su, Sıcak Su, Kızgın Yağ veya Sıcak Hava Kazanından çıkan duman gazını kullanılarak, yanma havasının ön ısıtmasını veya proses için temiz hava üretimini sağlarlar.

İstenilen kütle akışı, akışkan hızı ve basınç düşüşünü elde etmek için hava akışkan devreleri özel yazılımlarla değerlendirilir.

Reküperatör Avantajları;

  • Baca gazı sıcaklığı Fuel-oil yakıtlı cihazlarda 160°C ye kadar, doğal gaz yakıtlı cihazlarda ise 120°C ye kadar, karbon çelik malzemelerle indirilebilir. Gaz yakıtlı kazanlarda, korozyona dayanıklı paslanmaz çelikten yapılan yoğuşmalı reküperatörlerle baca gazı sıcaklığı 50°C nin altına düşürülebilir.
  • Film sıcaklıklarını kontrol etmek için çıplak tüplerin optimize edilmiş kombinasyonu uygulanır.
  • Uygulamaya göre sıralı veya kademeli boru düzenlemeleri tasarlanır.
  • Yüksek gaz tarafı basınç uygulamaları için özel olarak tasarlanmaktadır.
  • Temiz enerji temini
  • Müşteri ihtiyaçlarına göre özel tasarım.
  • Endüstriyel/ticari reküperatör teknolojisinde uzun yıllara dayanan deneyim
  • Düzenleyici denetimlerin kolaylığı
  • Düşük bakım ve servis maliyetleri
  • Tsb Energy kontrol sistemiyle kolay kullanıcı ara yüzü.
  • Yüksek proses güvenilirliği, uzaktan kontrol bulunmaktadır.
  • Kullanıcı sahasında sıfır emisyon sunar, COx, NOx ve SOx yoktur,
  • Uzman kadromuz ile firmanıza özgü müşteriye özel yazılım revizyonu.
  • Ekonomizer, opsiyonel olarak Modbus, Profibus gibi farklı haberleşme protokollerini içeren PLC ile donatılabilir ve böylece her türlü endüstriyel prosese Reküperatör entegrasyonu sağlanabilir.

Enerjiyi geri kazanmanın en yaygın yollarından biri, bacadan çıkan egzoz gazı veya deşarj havasını kullanarak, mevcut ısı prosesi için temiz havayı önden ısıtmaktır. Bu, yukarıda açıklandığı gibi birincil ısı geri kazanım cihazının akış aşağısında bir hava-hava eşanjörü şeklinde olabilir veya egzoz gazından nispeten düşük dereceli ısıyı geri kazanmanın bir yolu olabilir.

Her iki durumda da endüstriyel bir işlemden çıkan egzoz gazı, atmosfere geçmeden önce ısı enerjisinin çıkarıldığı bir ısı geri kazanım cihazından geçirilir.

Aynı zamanda, soğuk olan temiz hava, eşanjörün diğer tarafından geçirilir ve çıkarılan ısıyı alır. Bu ön ısıtmaya tabi tutulmuş hava, işleme geri beslenebilir – bu işlem için daha az ısıya ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir – veya bu ön ısıtılmış hava, başka bir yerde de kullanılabilir.

İki hava akımının ısı transferine izin vermek için doğrudan karışması gerekmez. Bunu yapmak için, atık ısının %95'ine kadarını yakalayabilen bazı gelişmiş ısı değiştiriciler de dahil olmak üzere çeşitli yöntemler vardır.

Enerji tasarrufu ve verimlilik, modern endüstri için temel faktörlerdir.

Tipik bir üretim tesisindeki en önemli enerji kullanıcılarından biri kazandır. Bunu fark eden TSB ENERGY kazan verimliliğinde %96' ya kadar iyileştirmeler sağlayan Rekü+Eco çözümünü sunmaktadır. Bu sistemde önce besleme suyu sıcaklığı arttırılır daha sonra kalan atık ısı ile de yanma havası ön ısıtması yapılır.

Bu üniteler, minimum hava basınç düşüşü, uygun çıkış koşullarına ve izin verilen film sıcaklıkları için özel olarak tasarlanmıştır.

Hem finansal hem de çevresel açıdan faydalı olan atık ısının yeniden kullanılması daha az yakıt yakılmasını sağlar. Her 600.000kcal – 700kW geri kazanılan ısı enerjisi, emisyon azaltma ve karbon giderme hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmak için yılda 975 ton CO2 ve her biri 302kg, 666 lbs NOx ve CO 'yu ortadan kaldırır.

Unutulmamalıdır ki, bacadan atılan sıcak duman gazından her bir 20 °C lik geri kazanım, %1 yakıt geri kazanımı demektir.

Reküperatörlerin Çalışma Prensibi;

Atık duman gazları, duman borulu bir ısı geri kazanım cihazından geçirilir, bu şekilde atık ısı enerjisi, temiz havaya iletilerek havanın sıcalklığı arttırılır.

Dizayn: Dik veya yatık tip Reküperatörlerimiz; TS EN 13445, AD-2000, Loyd kuralları, TRD, DIN, EN, PED 2014/68/EC ve ASME Section VIII Div 1’e göre tasarım ve üretim yapılmaktadır. Tüm elektrikli bileşenler UL etiketli olup geçerli Ulusal Elektrik Kodu gerekliliklerine uygun şekilde kablolanmıştır.

Tüm reküperatörlerimiz, standart olarak korozyon etkisine karşı by-pass klapesi ile koruma altına alınmıştır.

Reküperatörlerimiz çalışmaya hazır olarak tek bir şase üstünde kompakt olarak teslim edilir. Tek gereken aksiyon, reküperatörü elektriğe ve sıcak hava kullanıcılarına bağlamaktır.

Kullanım ve Bakım Kolaylığı: Kullanıcı dostu kontroller ve bileşenlere kolay erişim, işletim ve bakımı basitleştirerek, duruş süresini ve işletme maliyetlerini en aza indirir. Bir düğme ile başlatma, cihazın kendi kendini kontrol ederek olası hatalara karşı sistemi durdurması, kullanım süresine göre uyarılı özet bakım talimatlarının bulunduğu bir kontrol paneli sayesinde reküperatör operatörü için reküperatör kullanımı oldukça güvenilir ve anlaşılır hale gelmiştir.

Tüm güvenlik cihazları, PLC tarafından izlenmektedir. Alarm durumunda gerekli emniyetler alınmaktadır. Reküperatör kontrolü, reküperatör operatörü tarafından HMI üzerinden gerçekleştirilir. Aynı HMI üzerinden aktif alarmlar ve geçmiş alarmlar takip edilir. Alarm ve çalışıyor bilgileri diğer sistemlere dijital kontaklar (kuru kontak) üzerinden iletilir. Uzaktan veri toplama ve reküperatör durum bilgileri, ModBus, Modbus TCP/IP ve Profinet protokolleri aracılığıyla kullanılabilir.

Emniyet: Güvenlik ve standartlar bizim birinci önceliğimizdir. Reküperatörlerimiz, baca sıcaklığı izleme, klape konum izleme ve acil reküperatör kapatma mekanizmaları gibi gelişmiş güvenlik özellikleriyle donatılmıştır.

Malzeme: Reküperatörlerimizin zarf ve aynaları EN 10028-2 ’e uygun S235JR-G2, P355GH kazan sacından veya biogaz gibi korozif gazlarda AISI304 - AISI316 paslanmaz sacdan. Reküperatör boruları EN 10216-2 veya EN10217 ye uygun P235GH veya P265GH kazan borularından veya korozif gazlar için AISI304 – AISI316 – AISI316TI paslanmaz borulardan imal edilmektedir.

Verim: Reküperatörlerimizin tüm hesaplamaları teorik ve pratik bilgilerimiz doğrultusunda gerekli hata katsayıları katılarak hesaplanan ısı transfer yüzeylerine sahip olup, verdiğimiz tüm taahhüt sınırlarını karşılayacak şekilde dizayn edildiği için maksimum ısı geri kazanımı ve verim elde edilmektedir.

Üniversite destekli Ar-Ge departmanımızın analiz programları ile uzun soluklu çalışmaları sonucu reküperatörlerimizin boru çapları daraltılmış reküperatörlerin boyu uzatılmıştır. Bu sayede duman gazlarının reküperatör içindeki hızları ideal karşı basınçta arttırılmış ve ileri verimlilik elde edilmiştir.

100mm kalınlıkta yüksek yoğunluklu reküperatör izolasyonu sayesinde düşük ısı kaybına ulaşılır. Isı yalıtımı, düşük lambda değerli galvaniz kaplı ve boyalı DKP sac ile kaplanmıştır. Tüm izolasyon düşük iletkenliğe ve yüksek yoğunluklu malzemelere sahiptir.

Ayrıca reküperatörlerimizin verimini arttırmak için opsiyonel olarak duman borularına alüminyum profiller yerleştirilerek daha küçük alanlarda duman gazlarından azami ısı transferi temin edilmektedir.

Çevre Dostu Tasarım: Sıfır emisyonlu reküperatörlerimiz, endüstriyel sisteminizi, alternatif temiz enerjiyle destekleyerek, karbon ayak izinizi azaltmanıza ve karbon nötr hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur.

Özelleştirme: Her imalatın ve prosesin işletmelere özgü birbirinden farkları olduğunu biliyoruz, Yüzlerce örneği ile kendini kanıtlamış cihazlarımızı, prosesinizin analizine dayanarak sizler için en uygun ve en ideal hale getiriyoruz. Reküperatörleri tasarlamak ve üretmek ve daha da önemlisi başarılı bir kurulum için gerekli mühendislik desteğini ve personeli sağlamak olağanüstü bir uzmanlık gerektirir. Bizlerden sadece bir reküperatör değil, yılların birikimini ve tecrübesini de satın alacaksınız. Başka sorularınız varsa, lütfen bireysel bir uzman danışmanlığı talep etmekten çekinmeyin.

Müşterilerimize her Reküperatör için aşağıdaki uzantılar sunulmaktadır:

  • Otomasyon ve kontrol teknolojisi
  • Hava kanalı ve baca sistemleri
  • Düşük emisyonlar
  • Basit ve kolay bakım
  • Çok uzun ömür için sağlam tasarım
  • Yoğuşmalı reküperatör seçeneği
  • Tamamen entegre bir reküperatör çözümü.

Reküperatör Nedir? Reküperatör Ne Zaman Kullanılır?

Katı, sıvı ve gaz yakıtların yakılması ile oluşan, bacaya atılan sıcak duman gazlarının ısısı ile  kazan yanma havası ön ısıtması veya herhangi bir ısı alan gaz akışkanın ısıtılmasında kullanılan, enerji geri kazanımı sağlayan, yeterli ısıtma yüzeyine sahip ısı değiştirici bir cihazdır.

Reküperatörler kullanım yerlerine göre, kullanım amaçlarına bağlı olarak kangal şekilli boru demetli, düz boru demetli, spiral boru demeti şeklinde yapılabilir.

Bir yakıtın yakıldığı tüm tesislerde atık ısı salınımı mevcuttur. Atık ısı salınımı olan her tesise reküperatör yapmak doğru değildir. Atık ısı kazanımı yapılacak işletmede çok iyi bir fizibilite yapılmalıdır. Ayrıca işletmenin, atık ısının kullanılabileceği bir prosese sahip olması gereklidir. Dolayısıyla geri kazanılan ısı enerjisini bir yerde verimli bir şekilde kullanırsak yatırımın karşılığını işetme alabilir. Verimli bir proje ile, cihazın amortisman süresinin de düşük olması sağlanır.

Kullanım Alanları;

  • Fırınlar, ocaklar, fırınlar ve kurutuculardan çıkan yüksek sıcaklıktaki egzoz gazı akımları
  • Ekonomizer baca gazları
  • Ekonomizer üflemesi
  • Hava kompresörleri
  • Soğutma tesisi
  • Sıcak sıvı atıklar
  • Elektrik üretim tesisi
  • Proses tesisi soğutma sistemleri

Reküperatör

Diğer ürünler

merkez

Bağdat Caddesi İstasyon Yolu Sk. No:3 Altintepe Mh.
Maltepe/İSTANBUL

üretim

Sırasöğütler Mh. Çelikoğlu Cd. No:151
Darıca/Kocaeli

şube

Merkez Mh. Hasat Sk. No:52
Şişli/İSTANBUL

arge

Cumhuriyet Mh. Şişecam Yolu Sk. Arge-3 No:12 İçkapı No:8
Gebze/KOCAELİ

TSB ENERGY TSB ENERGY TSB ENERGY TSB ENERGY TSB ENERGY TSB ENERGY TSB ENERGY TSB ENERGY TSB ENERGY